Samoodrživa kuća
 
veličina fonta smanji veličinu fonta povečaj veličinu fonta
Ocijenite sadržaj
(5 Glasova)
U vrijeme kada cijene energije vrtoglavo probijaju sve dosadašnje granice, ovakva kuća garantira potpunu neovisnost i uštedu zbog koje će vlasnik zasigurno živjeti ležernije i opuštenije. Naime, ova kuća je energetski potpuno neovisna, štoviše, proizvodi više energije nego što joj je potrebno. Savršeno, zar ne?

Energetsku neovisnost postiže korištenjem geotermalne energije za grijanje i hlađenje kuće, solarnim panelima koji proizvode 5 kWh električne energije i solarno-termalnim cijevima koje zagrijavaju vodu. Upravo zbog činjenice da su klimatizacija i grijanje vode riješeni bez trošenja električne energije dobivene iz solarnih panela, ovo kućanstvo ne uspjeva potrošiti ni tih 5kWh struje, te stoga višak energije prodaje lokalnoj elektrani.
Osim vrhunske energetske efikasnosti ovu kuću krasi zaista dopadljiva vanjština, a interijer kuće je jedan od toplijih koje smo vidjeli u zadnje vrijeme. Na drvu se nije štedjelo, što stvara prekrasan rustikalni osjećaj, ali izvedba je moderna te je na taj način postignuta ravnoteža koju se usuđujemo nazvati retro-modernizam. Sve u svemu, kuća godine, barem što se nas tiče.

Nathan Good Architects | www.nathangoodarchitects.com

eco1

eco2

eco3

eco4

eco5

eco6

eco7

eco8
foto © Daniel S. Morrison
Dodatne Informacije